Czy można jeść ostre potrawy w ciąży?

Czy można jeść ostre potrawy w ciąży? Czy pikantne przyprawy są bezpieczne dla Twojego dziecka? I czy kobiecie w ciąży ostre potrawy nie szkodzą? Oto, co musisz wiedzieć, jeśli ciąża sprawiła, że praktycznie na wszystko wylewasz ostry sos tabasco, a papryczka jalapeno to dla Ciebie łagodna przekąska. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się czy postępujesz bezpiecznie i jesz to, co dobre dla Ciebie i Twojego dziecka.

Skąd się bierze ochota na pikantne potrawy w ciąży?

Generalnie jest jedno wyjaśnienie: hormony, które są odpowiedzialne za prawie wszystko.

Oczywiście krążą mity o tym, dlaczego wiele kobiet ma ochotę na pikantne potrawy podczas ciąży. Niektórzy uważają, że zwiastuje to chłopca. Inni zaś twierdzą, że jest to naturalny instynkt, aby się ochłodzić (jedzenie pikantnych potraw powoduje, że się pocisz, a pocenie się obniża temperaturę ciała).

Ciąża sprawia, że masz ochotę na różne rzeczy, czasem w tak absurdalnych połączeniach typu ogórek kiszony z nutellą czy dżem z hamburgerem. Pomyśl o jakimś najdziwniejszym połączeniu smakowym, a gwarantuję, że jakaś kobieta w ciąży już go próbowała 😉 

Tak czy inaczej, kubki smakowe zmieniają się podczas ciąży i po niej, więc nie martw się, jeśli nagle zapragniesz wielkiego kubła chicken wings polanego hektolitrami sosu tabasco.

Czy jedzenie ostrych potraw może zaszkodzić Twojemu dziecku? (Czy ostre jedzenie jest bezpieczne dla dziecka?)

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość: jedzenie pikantnych potraw w czasie ciąży jest w 100% bezpieczne dla dziecka.

Jedno uwaga – badania sugerują, że spożywanie określonych pokarmów podczas ciąży może zmienić „smak” płynu owodniowego. Jednak żadne z tych badań nie dotyczyło konkretnie spożycia pikantnych potraw.

Czy to co jemy wpływa na kubki smakowe dziecka? 

Tak! To, co jemy w ciąży może mieć wpływ na późniejsze wybory żywieniowe naszego dziecka. (Ja w ciąży zajadałam się ogórkami kiszonymi na potegę – na szczęście nie w połączeniu z nutellą – i mój synek do tej pory wcina je ze smakiem, a w pierwszych latach swojego życia, kiedy podkładałam mu do wyboru jajko niespodziankę i ogórka, to wybierał ogórka kiszonego. Niestety, teraz wybór jest już zupełnie odwrotny ;-))

Możemy tez naszymi wyborami żywieniowymi w ciąży wpłynąć na metabolizm naszego dziecka w jego późniejszym życiu – nawyka się to programowaniem żywieniowym, jest to bardzo ciekawy temat, ale o tym już w osobnym artykule. 

No dobrze, wiemy już, że pikantne potrawy nie szkodzą dziecku. A co z mamą? Czy ona też może bez ograniczeń objadać się ostrymi potrawami?

Czy pikantne potrawy są bezpieczne dla kobiety w ciąży?

Niestety, tutaj już nie jest tak kolorowo: spożywanie dużych ilości pikantnych potraw w ciąży nie jest złe dla dziecka, ale może powodować nieprzyjemne skutki uboczne u mamy.

Nie jest to nic niebezpiecznego, ale zaspokojenie zachcianki nie zawsze warte jest  bólu i dyskomfortu związanego ze:

  • zgagą
  • refluksem
  • niestrawnością
  • nudnościami
  • biegunkami
  • wzdęciami, gazami

Oczywiście, jeśli jesteś przyzwyczajona do spożywania takich pikantnych potraw i nie wywołuje to u Ciebie żadnych skutków ubocznych, to możesz je jeść bez szkody dla Ciebie czy Twojego dziecka. 

Natomiast, jeżeli jest to dla Ciebie nowość to postaraj się stopniowo zwiększać ostrość swoich potraw, upewnij się, że dbasz o odpowiednie nawodnienie organizmu i nie sięgaj od razu po sosy z trupią czaszką na opakowaniu. 

A swoją drogą, wiecie jak nazywa się najostrzejszy sos na świecie? 

To Mad Dog 357 Plutonium 9 Milion Scoville Pepper Extract. Jego nazwa wskazuje, że ma aż 9 milionów SHU (ang. Scoville Hotness Unit, czyli jednostek ostrości w skali Scoville’a). Dla zobrazowania – papryczki Jalepeno i Habanero mają odpowiednio „tylko” 8 tysięcy i 350 tysięcy SHU. 

Efekty uboczne spożywania ostrych potraw w ciąży według trymestru:

W I trymestrze spożywanie pikantnych potraw raczej nie spowoduje wielu problemów, chociaż może zaostrzyć mdłości. 

W II i III trymestrze spożywanie pikantnych potraw może powodować wyżej wymienione skutki uboczne ze strony przewodu pokarmowego. 

Czy pikantne potrawy mogą przyspieszać poród?

Jeśli jesteś już po terminie i myślisz o przyspieszeniu porodu, na pewno zetknęłaś się z radą, aby zjeść coś pikantnego.

Przekonanie, że pikantne potrawy mogą wywołać (przyspieszyć) poród jest na tyle powszechne, że badacze postanowili to sprawdzić (na równi z innymi sposobami typu długi spacer czy seks). 

Jakie były wyniki tych badań? Niestety, wyniki badań nie potwierdzają teorii jakoby jedzenie ostrych potraw przyspieszało poród.

Dodatkowe środki ostrożności podczas spożywania pikantnych potraw w ciąży. 

Jedzenie pikantnych potraw często wiąże się ze zgagą, i nie jest to nic nadzwyczajnego, ale pamiętaj, że pozbycie się zgagi ciążowej nie jest tak łatwe, jak to było przed ciążą, łykniecie kilku tabletek nie jest rozwiązaniem oczywistym. Nie wszystkie dostępne bez recepty leki na zgagę, niestrawność i nudności są uważane za bezpieczne dla kobiet w ciąży. Dlatego najlepiej skonsultuj się z lekarzem, jeśli masz poważne lub uporczywe objawy ze strony przewodu pokarmowego. 

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?

 Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *