Czasem mam ochotę podgryźć coś między posiłkami, w pracy lub w podróży czy podczas oglądania filmu i tutaj przychodzą mi z pomocą zrobione samodzielnie chipsy z jabłek.
Są o niebo lepsze i zdrowsze niż chipsy jabłkowe ze sklepu, robi się je bajecznie prosto, można posypać ulubionymi przyprawami.
Słodkie i pyszne chipsy z jabłek to idealna propozycja na przekąskę, a dzieci będą zjadać tak szybko, że nie nadążycie z pieczeniem 😉
Poniżej przepis, łapcie i dajcie znać w komentarzu jak smakowały!
Chipsy z jabłek
Składniki: (na 2 blachy chipsów)
- 2-3 średniej wielkości jabłka
- cynamon (opcjonalnie)
- sok z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
-
- Jabłka dokładnie umyć i osuszyć. Można je wydrążyć w środku, albo zostawić gniazda jeśli twardszy środek Wam nie przeszkadza
- Zetrzeć na mandolinie lub pokroić na cienkie (ok. 2-4 mm) plastry.
- Plasterki jabłek ułożyć na 2 blachach wyłożonych woskowanym papierem do pieczenia.
- Można skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem z wierzchu.
- Obie blachy jednocześnie wstawić na około 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 100ºC z termoobiegiem lub 120ºC bez tej funkcji (czas pieczenia jest zależny od tego na jak cienkie plastry udało nam się pokroić jabłka i jaką chrupkość lubimy).
- Po tym czasie sprawdzić czy jabłka są już lekko pomarszczone i suche. Jeśli nie, to zostawić je na kolejne 10-30 minut w piekarniku.
- Przed podaniem należy poczekać aż jabłka ostygną i zrobią się twarde jak chipsy (ale niezbyt długo, gdyż mogą zaabsorbować wilgoć z powietrza i staną się miękkie).
- Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do 1 miesiąca albo dłużej (pod warunkiem, że są naprawdę dobrze wysuszone).
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!