Chipsy z jabłek


Czasem mam ochotę podgryźć coś między posiłkami, w pracy lub w podróży czy podczas oglądania filmu i tutaj przychodzą mi z pomocą zrobione samodzielnie chipsy z jabłek.

Są o niebo lepsze i zdrowsze niż chipsy jabłkowe ze sklepu,  robi się je bajecznie prosto, można posypać ulubionymi przyprawami. 

Słodkie i pyszne chipsy z jabłek to idealna propozycja na przekąskę, a dzieci będą zjadać tak szybko, że nie nadążycie z pieczeniem 😉

Poniżej przepis, łapcie i dajcie znać w komentarzu jak smakowały! 

 

Chipsy z jabłek

 

Składniki: (na 2 blachy chipsów) 

  • 2-3 średniej wielkości jabłka
  • cynamon (opcjonalnie)
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

    1. Jabłka dokładnie umyć i osuszyć. Można je wydrążyć w środku, albo zostawić gniazda jeśli twardszy środek Wam nie przeszkadza
    2. Zetrzeć na mandolinie lub pokroić na cienkie (ok. 2-4 mm) plastry.
    3. Plasterki jabłek ułożyć na 2 blachach wyłożonych woskowanym papierem do pieczenia.
    4. Można skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem z wierzchu.
    5. Obie blachy jednocześnie wstawić na około 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 100ºC z termoobiegiem lub 120ºC bez tej funkcji (czas pieczenia jest zależny od tego na jak cienkie plastry udało nam się pokroić jabłka i jaką chrupkość lubimy).
    6. Po tym czasie sprawdzić czy jabłka są już lekko pomarszczone i suche. Jeśli nie, to zostawić je na kolejne 10-30 minut w piekarniku.
    7. Przed podaniem należy poczekać aż jabłka ostygną i zrobią się twarde jak chipsy (ale niezbyt długo, gdyż mogą zaabsorbować wilgoć z powietrza i staną się miękkie).
    8. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do 1 miesiąca albo dłużej (pod warunkiem, że są naprawdę dobrze wysuszone).

 

 

 

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *