Brownie z buraka


Na podwieczorek polecam pyszne buraczane brownie. Ciasto brownie nie jest trudne w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi w postaci buraków jest bardziej wartościowe.

Co ważne, warzywny dodatek nie jest wyczuwalny, a więc dzieci i przeciwnicy buraków też zjedzą ze smakiem – ale lepiej powiedzieć im o tym nietypowym składniku już po konsumpcji 😉

Buraki sprawiają także, iż ciasto jest wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach. Wierzch można posypać np. orzechami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

 

 

Brownie z buraka

 

Składniki: 

  • 200/250 g ugotowanych buraków 
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 150 g cukru 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Umyte buraki ugotować, obrać i zblendować lub zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. 
  2. Masło roztopić w rondelku. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać minutę, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitego sosu czekoladowego. Przestudzić. 
  3. Cukier wymieszać z jajkami za pomocą łyżki. Dodać przestudzony sos czekoladowy, wymieszać. 
  4. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do masy czekoladowej i ponownie wymieszać. 
  5. Na koniec do ciasta wmieszać buraki. 
  6. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej kwadratowej o wymiarach 20 x 20 cm, typowej dla ciasta brownie)
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 25 – 30 minut*)

*Uwaga: Ciasto brownie powinno być wilgotne, wręcz gumiaste, wyglądające jak zakalec, ale nie surowe. Zbyt krótkie trzymanie w piekarniku może doprowadzić do tego, że ciasto będzie surowe, natomiast zbyt długi czas pieczenia wysuszy wypiek i zamiast ciasta brownie otrzymamy po prostu ciasto murzynek 😉 Zatem wyczucie odpowiedniego czasu jest bardzo ważne – należy sprawdzać ciasto patyczkiem – który może być mokry i oblepiony, ale nie może być na nim obecne surowe ciasto. 

Ponadto zwróćcie uwagę na formę do ciasta, ja dzisiejsze piekłam w tortownicy, dlatego tym razem otrzymałam dość wysokie ciasto, jednak klasyczne brownie powinno być niskie.

 

 

Smacznego!

 

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

************

3

1 comment

  1. Brownie z buraczkami piekłam w blaszce 20/30 wyszło jak na zdjęciu i pyszne ale musiałam je piec 45minut. Może mój piecyk jest leniwy, nie wiem ale przepis super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *