Na podwieczorek polecam pyszne buraczane brownie. Ciasto brownie nie jest trudne w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi w postaci buraków jest bardziej wartościowe.
Co ważne, warzywny dodatek nie jest wyczuwalny, a więc dzieci i przeciwnicy buraków też zjedzą ze smakiem – ale lepiej powiedzieć im o tym nietypowym składniku już po konsumpcji 😉
Buraki sprawiają także, iż ciasto jest wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach. Wierzch można posypać np. orzechami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Brownie z buraka
Składniki:
- 200/250 g ugotowanych buraków
- 150 g mąki pszennej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Umyte buraki ugotować, obrać i zblendować lub zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
- Masło roztopić w rondelku. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać minutę, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitego sosu czekoladowego. Przestudzić.
- Cukier wymieszać z jajkami za pomocą łyżki. Dodać przestudzony sos czekoladowy, wymieszać.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do masy czekoladowej i ponownie wymieszać.
- Na koniec do ciasta wmieszać buraki.
- Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej kwadratowej o wymiarach 20 x 20 cm, typowej dla ciasta brownie)
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 25 – 30 minut*)
*Uwaga: Ciasto brownie powinno być wilgotne, wręcz gumiaste, wyglądające jak zakalec, ale nie surowe. Zbyt krótkie trzymanie w piekarniku może doprowadzić do tego, że ciasto będzie surowe, natomiast zbyt długi czas pieczenia wysuszy wypiek i zamiast ciasta brownie otrzymamy po prostu ciasto murzynek 😉 Zatem wyczucie odpowiedniego czasu jest bardzo ważne – należy sprawdzać ciasto patyczkiem – który może być mokry i oblepiony, ale nie może być na nim obecne surowe ciasto.
Ponadto zwróćcie uwagę na formę do ciasta, ja dzisiejsze piekłam w tortownicy, dlatego tym razem otrzymałam dość wysokie ciasto, jednak klasyczne brownie powinno być niskie.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!
************
Brownie z buraczkami piekłam w blaszce 20/30 wyszło jak na zdjęciu i pyszne ale musiałam je piec 45minut. Może mój piecyk jest leniwy, nie wiem ale przepis super 🙂